Feed on
Posts
Comments

Aceasta afirmatie a fost emisa de matematicianul Alfred Korzybski, fondatorul semanticii generale si sta la baza intregii munci de cercetare a NLP. Prima presupozitie considera ca in fata aceleiasi situatii, fiecare reactioneaza in modalitati diferite in functie de propriile reprezentari sau harti mentale. Ideea este ca reprezentarile noastre interioare nu sunt o redare exacta a unui eveniment, nu se afla la acelasi nivel neurologic. Cu toate ca realitatea este una singura, noi o percepem si o reprezentam in moduri diferite.

Reprezentarile despre realitate sunt interpretari filtrate de experiente trecute, emotii, sentimente, atitudini, valori, credinte si educatie pe de o parte, si de fiziologia noastra pe de alta parte.

Aceeasi experienta poate fi interesanta si provocatoare pentru o persoana, iar pentru o alta persoana poate fi descurajanta si obositoare. Datorita filtrelor pe care le mentionam mai sus, oamenii isi creaza o realitate proprie care nu este identica cu realitatea insasi.     Schimband filtrele care redau realitatea, vom schimba si modurile de perceptie si reprezentare asupra realitatii. Imi aduc aminte de un accident de masina la care au fost audiati ulterior mai multi martori pentru a se stabili vinovatul. Cand au inceput martorii sa relateze intamplarea, parca povesteau de accidente diferite si nu de acel unic eveniment. Si culmea, fiecare avea dreptate din punctul sau de vedere. Putem retine ca realitatea obiectiva este mult mai complexa decat o percepem noi. Astfel apar omisinui, distorsinui si generalizari in perceptia realitatii.

Realitatea reprezinta un amestec in cantitati variabile dintre „adevar” si „proiectiile” noastre, este de fapt o constructie a realitatii. Fritz Perls spunea ca traim intr-o casa ai carei pereti sunt din oglinzi si credem ca vedem in exterior iar Paul Watzlawick ne pune in garda: „…credinta potrivit careia n-ar exista decat o singura realitate, adica modul in care tu insuti o vezi, este o iluzie periculoasa.”

Sa luam aminte ca harta Romaniei nu este Romania, iar dacǎ punem degetul pe Oceanul Indian de pe harta, degetul nu ingheata.

Leave a Reply

Close It